Från förändring till utveckling

Ingenting står stilla. Allt förändras. Vi själva, vår omgivning – i stort och smått. Det kan vi inte stoppa. Ibland uppfattar vi att vissa skeenden på ett särskilt sätt speglar en tydlig förändring. Förändringens vindar i Tunisien, Libyen och Egypten under våren är exempel på det. De har väckt hopp och skapat förväntan.
Men. Förändring i sig innebär inte med automatik utveckling. Och det är utveckling mot något bättre vi vill åstadkomma. I de nordafrikanska länderna handlar det om utveckling mot öppenhet, delaktighet och demokrati. Just nu står det och väger om det ska bli en sådan utveckling t ex i Egypten.
Min poäng är att varje förändring medvetet måste tas om hand och länkas vidare åt det håll vi vill. Med bestämda värden och ambitioner som ledstjärnor kan förändringen formas till något gott som gagnar människor och samhälle. Och om vi globalt bara finge välja en ledstjärna och då väljer alla människors lika värde – och alla länder verkligen valde den! – skulle utvecklingen framöver för en stor del av jordens befolkning bli radikal – till det bättre!

Det här inlägget postades i Tankeforum. Bokmärk permalänken.