Språkets makt

Det talade och skrivna ordet har makt över tanken och genererar handling. Det gäller både privat och i det offentliga sammanhanget. Språket är därför en av våra viktigaste maktfaktorer. Den som lyckas skapa sig en språklig arena har förutsättningar att skaffa sig ett formulerings- och tolkningsföreträde som uppmuntrar till handling i denna riktning. Ibland kallar vi det språkspel, ibland diskurs. Ola Larsmo har skrivit insiktsfullt kring detta tema i sommar.
Nätet erbjuder idag en arena där den allvarliga frågan är vem som kapar åt sig makten genom orden.

Jag har tänkt på detta när det gäller Anders Behring Breivik och hans s k manifest, liksom hela den hatvärld av extremhögerdiskurs som finns på nätet. Som jag ser det nu kan vi inte bemöta den defensivt inom dess egen planhalva, på dess egna villkor. Vi måste skapa en alternativ diskurs som är präglad av så starka värden och föreställningar att den på egna meriter övertygar och lockar till aktivt instämmande. Ett instämmande som omsätts i vardagslivet och samhällsengagemanget. Det får inte stanna vid ord, inte ens diskurs, men en god diskurs förlöser ofta till handling.
Låt oss hjälpas åt att skapa denna goda diskursens makt – på nätet och i vardagslivet!

Det här inlägget postades i Språkspel och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Språkets makt

  1. Lena Elofsson skriver:

    Det är precis det vårt arbete ” social oro” i Karlstad går ut på; att få eleverna att själva bygga upp sina egna inre föreställningar om vad en människa är och om mänskliga värden och göra dem medvetna om att de i alla situationer har ett val. Vi ser också att de ungdomar som deltagit i projektet aktivt vill ta del i arbete mot utsatthet och orättvisor. Det är ett långsiktigt och tidskrävande arbete som vi ser ger resultat. Tyvärr har inte medel anslagits för att arbetet ska kunna fortsätta. Vi har ännu inte fått svar från våra politiker hur de tänker när de avstår från denna ”diskursens makt”.
    Lena och Anna-Karin

Kommentarsfältet är stängt.