16 facebookande riksdagsledamöter

Den här veckan har jag varit på studieresa till Förintelsens minnesplatser i Polen tillsammans med 16 riksdagsledamöter. Som landets främsta representanter för demokratin är det viktigt att de ges chansen att på ort och ställe se och uppleva vad som händer när just demokratin och dess fundament med alla människors lika värde sätts ur spel.

Det var en vetgirig grupp som antecknade flitigt och resonerade mycket om lärdomar från det förflutna rakt in i vårt eget demokratiska samhällsbygge. Jag skulle gissa att vi framöver kommer att få höra kopplingar till deras erfarenheter från resan då och då i riksdagens talarstol och i utskottsrummen.

Det mest fascinerande var deras ständiga uppkoppling med mobiltelefonerna. Så fort de kom tillbaka till bussen efter någon besöksplats gick de in på sin facebooksida, skrev texter och bifogade alldeles nytagna bilder. 16 ledamöter med mellan 1000 och 2000 facebookvänner vardera gör minst 16000 mottagare om dagen (då lågt räknat med ett meddelande per dag). Jag blev lycklig över deras kommunikativa medvetenhet för att inte säga glädje. Den var liksom ett direktsvar på min önskan i tidigare inlägg om att vi måste hjälpas åt med en god diskurs på nätet. Verkligen lovande!

Flera av ledamöterna har också skrivit om resan på sina bloggar.
Här nedan finns två exempel:

Maria Lundqvist-Brömster (FP)
Ola Johansson (C)

Det här inlägget postades i Efter massmorden i Norge. Bokmärk permalänken.