P.K. – ytterligare ett exempel

I mina tidigare inlägg har jag pläderat för att skapa en diskurs utifrån värden som vi vill ska gagna ett demokratiskt samhälle där alla människors lika värde är ledstjärnan. Ett utmärkt exempel på det är vår utställning P.K. som öppnades igår den 15 september.

Politiskt korrekt är ett uttryck som kapats av krafter som vill ifrågasätta, driva med och håna värden som blivit etablerade i samhället.”Det är pk” kan man föraktfullt säga. Det uppfattas som opportunism och att man bara följer med strömmen. Att ifrågasätta och kritisera ska istället uppmuntras som modigt. Och visst är det en bra inställning i en demokrati att ifrågasätta.
Samtidigt ska vi inom en god demokratidiskurs slå vakt om pk som uttryck för grundläggande gemensamma värden och ställningstaganden. Jag är glad och tacksam över att det blivit mer och mer pk med exempelvis jämställdhet, dvs att kvinnor och män är lika mycket värda inte bara i teorin utan också mer och mer i vardagslivet.
Vi ska hålla fast vid och utveckla pk på vår egen planhalva – även om och just eftersom andra vill lägga rabarber på begreppet på ett nedsättande vis.

Det här inlägget postades i PK, Tolerans. Bokmärk permalänken.