P.K. med imam i Storkyrkan

Redan samma dag som vi öppnade utställningen P.K. fick uttrycket – från oväntat håll – just den nedsättande innebörd som utställningen vill belysa och ge ett alternativ till. En riksdagsledamot gav omdömet ”oerhört politiskt korrekt” om det faktum att bl a en imam deltog vid gudstjänsten i Storkyrkan i samband med riksdagens öppnande. Skälet är ”För mig är den kristna tron det vi byggt vårt Sverige på” och ” Koranen däremot är oss främmande”.

Om riksdagen över huvud taget ska vara medarrangör till en religiös ceremoni är det en självklarhet att den mångfald som folket – riksdagens uppdragsgivare – speglar också återspeglas i den mångfald av religioner vi ser i vårt samhälle idag. Det kristna enhetssamhället är förvisso den historiska bakgrunden till dagens samhälle men kan inte vara en styrande förpliktelse i ett läge som präglas av mångfald inom så många områden, också religionens. Den sista formella resten av det religiösa enhetssamhället är att statschefen, kungen, enlig grundlagen ”alltid skall vara av den rena evangeliska läran”. Den regeln räcker dock inte som argument för att utesluta andra religioner från de folkvaldas inledningsgudstjänst.
I denna fråga är det viktigt att riksdagen vågar och vill vara politiskt korrekt, P.K.

Det här inlägget postades i PK. Bokmärk permalänken.

En kommentar till P.K. med imam i Storkyrkan

  1. andersenske skriver:

    I et demokratisk perspektiv er det fuldstændig idiotisk med gudstjenester til at markere åbningen af parlamentet – vi har samme forældede tradition i Danmark. Demokratiet er en sekulær institution, der bygger på menneskers åbne og ligeværdige deltagelse, ikke på skjulte magters nåde eller engagement.

    Har man læst Karl Popper’s Det åbne samfund og dets fjender bliver det, at man beder kirken velsigne eller kommentere (jeg ved faktisk ikke hvad den præcise teologiske pointe skulle være) den årlige åbning af den lovgivende forsamling endnu mere bizart. Hele Poppers forsvar for det åbne demokratiske samfund handler netop om, at politik må bedrives i den fælles virkelighed.

    Set i den sammenhæng gør det hverken fra eller til, om der også er en imam, som deltager i galskaben.

Kommentarsfältet är stängt.