Vem bestämmer vad som hänt?

Frågan låter konstig. Det som har hänt har ju hänt. Det är bara att berätta om det.
Vem önskar inte att det vore så enkelt? Då vore journalistik, vittnesmål vid rättegångar och historieböcker entydiga berättelser och redogörelser. Och det är de ju inte.
Det händer något när en händelse övergår i en berättelse om en händelse. Berättandet och berättarna är förknippade med så många olika förutsättningar och villkor att berättelsen färgas av dessa olikheter.
I bästa fall skapar denna mångfald en bredd som gör den samlade berättelsen mer sannolik och trovärdig. I värsta fall ställs berättelse mot berättelse i en – ibland oförsonlig – kamp om vem som har rätt. Det gäller särskilt nationers och folkgruppers förståelse av vad de menar sig ha fått utstå under konflikt, krig och förföljelse. Särskilt svårt blir det när historiska berättelser används i syfte att agera fientligt mot andra.
Forum för levande historia har i veckan lanserat ett nytt projekt som vill belysa dessa frågor. Vi belyser, problematiserar, fördjupar frågorna.
Förhoppningsvis kan projektet bidra till att svaret på frågan i rubriken blir: det gör vi tillsammans – var och en med sitt bidrag och perspektiv. I bästa fall kan det leda till försoning mellan människor och grupper. Eller i varje fall fredlig samexistens.

Det här inlägget postades i Historiemedvetande, nationalism. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vem bestämmer vad som hänt?

 1. Hase skriver:

  Intressanta tankegångar. Kanske borde forum för levande historia bredda sin information? T ex om vad som hände i Baltikum och östra Polen 1939-1941 då Sovjetunionen med påföljande brutal terror ockuperade områdena och bedrev massavrättningar, deportationer mm. Dessutom borde man ju informera om att det var relativt vanligt att judiska grupperingar i såväl Baltikum som östra Polen välkomnade dom sovjetiska trupperna och även deltog i terrorn mot övrig befolkning, bl a som angivare. Är forum för levande historia rädd för att ge en korrekt historisk bild?

  • tankeforum skriver:

   Frågan är komplex. Det är korrekt att en del människor av judisk härkomst – precis som många andra – i början av 1900-talet drogs till socialismen och kommunismen. Samtidigt blev judar även förföljda av kommunistiska regimer, något Forum för levande historia kort har behandlat på sidorna 38-39 i faktaskriften om kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.
   Länk till skriften: http://www.levandehistoria.se/kommunistiskaregimer/faktaskrift

   Det fanns människor av judisk härkomst i den NKVD-personal som var verksam i Balticum och i Östra Polen 1939-1941, och det fanns judar i östra Polen som välkomnade den sovjetiska invasionen på hösten 1939. Samtidigt skall vi även komma ihåg att ca 8% av de som dödades vid ”Katyn-massakrerna” var judar, vilket motsvarade den judiska befolkningsandelen i östra Polen. På samma sätt var ca 84 % av de mer än 78 000 polska medborgare som deporterades av NKVD till Kazachstan och Sibirien i juni 1940 av judisk härkomst.
   För en fördjupad framställning se Timothy Snyders på svenska nyligen utkomna bok Den blodiga jorden – Europa mellan Hitler och Stalin.

   Eskil Franck

Kommentarsfältet är stängt.