Rättvisa och demokrati

Vi har vetat det länge och ser det nu igen. Rättvisa och demokrati hänger samman. Arabvåren och greklandskrisen är bra exempel. Utan ekonomisk och social rättvisa i ett land finns små eller ens några förutsättningar för en fungerande demokrati. Och utan en levande demokrati saknas drivkraften till utvecklingen mot ett mer rättvist samhälle. Vilket som är hönan och ägget kan vi möjligen tvista om. Det viktiga är att se det självklara i att de hänger samman.
Slår jag in öppna dörrar med påståendet? Bra i så fall! Det viktiga blir sedan att koppla ambitionen om demokratistärkande åtgärder – där bl a Forum för levande historia har ett särskilt uppdrag – till politisk hårdvara om konkreta livsvillkor i rättvisande riktning. Att prata om demokrati är gott och väl, ofta alldeles nödvändigt. Samtidigt är det konkreta åtgärder som gör att vi känner oss rättvist behandlade vilket i sin tur skapar en känsla av delaktighet i det gemensamma samhällsbygget.

Men livet är väl inte rättvist?! Nej, men det är inget argument mot att vi tillsammans ska åstadkomma så stor rättvisa som möjligt. I varje fall om vi tror att demokratin som samhällssystem är det som ger oss de bästa och mest stabila livsförutsättningarna.

Det här inlägget postades i Delaktighet, Demokrati. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rättvisa och demokrati

  1. Margareta Wennlund Åkerblom skriver:

    Så sant….

Kommentarsfältet är stängt.