De stora skeendena – den lilla människan

Demokratin bygger på att varje människa är med och formar samhället. Det ska inte vara de andra som gör det utan vi – tillsammans. Inte bara på valdagen vart fjärde år utan också i vardagen. Den representativa demokratin i folkvalda församlingar ska inte vara en ersättning för en vardagligt levande demokrati  utan ett viktigt stöd för den.

Ett ständigt hot mot denna levande demokrati är den hjälplöshet vi ofta känner inför de stora skeenden som utspelas i vårt eget land och ännu mer runt om i världen. Det mesta är sådant jag inte kan påverka. Den ekonomiska krisen i Europa, övergreppen på civilbefolkningen i Syrien, klimatförändringarna och på hemma plan t ex alla turer kring SAAB.
Uppgivenheten inför min egen möjlighet att påverka vad som händer urholkar tilliten till vårt samhällssystem. Attityder som ”Vem bryr sig? Sköt dig själv och skit i andra!” får fäste bland många. Det gemensamma samhällsbygget övergår till att bevaka de egna intressena och privilegierna. För att uttrycka det självklara: det blir inget bra samhälle att leva i.

Ibland funderar jag på hur vi som har som uppdrag att främja arbetet för demokrati ska göra det på bästa sätt i denna situation? Alla konstruktiva krafter och förslag är välkomna!

Det här inlägget postades i Demokrati. Bokmärk permalänken.