Raoul Wallenberg – vem är det?

Någon ställde den frågan till några ungdomar. Svaret blev att det är väl en av dom där som sysslar med pengar och banker. Att det är den svensk i modern tid som är mest känd, hyllad och avbildad i världen – det hade de ingen aning om. Frågan är om vi lite äldre själva har grepp om hur välkänd och aktad han är i världen. Hur många vet t ex att han är en av 7 (!) hedersmedborgare i USA? Eller att det finns minnesmonument över honom på ett trettiotal platser i världen? Eller att det finns Raoul Wallenbergsällskap på en rad platser i världen?

Vad är han känd för då? Att han som diplomat med sitt eget liv som insats räddade tusentals judar i Budapest i andra världskrigets slutskede genom att utfärda och på plats dela ut ”värdelösa” svenska skyddspass när de var på väg att deporteras till gaskamrarna. De kunde därigenom överleva medan han blev tagen till fånga och – förmodligen – dog i ett sovjetiskt fängelse.
Vi svenskar har all anledning att vara tacksamma och glada att han – en av oss – visade prov på sådant mod och sådan medmänsklighet utifrån hans eget motto ”To me there´s no other choice”.

2012 skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Sverige uppmärksammar det på ett aktivt och brett sätt. Läs mer om året på regeringens webbplats

Forum för levande historia är en viktig aktör med flera programpunkter med start den 27 januari, Förintelsens minnesdag.
Vi minns Raoul Wallenberg för att hedra honom, lära av honom och inspireras av honom som förbild.

Det här inlägget postades i civilkurage, Minnas, Raoul Wallenberg. Bokmärk permalänken.