Förintelsens minnesdag idag

Grundbulten i Forum för levande historias uppdrag eftersom vi ska ”främja arbetet med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen”.
I år går den – trots eller kanske på grund av helvetesbakgrunden – i hoppets tecken genom kopplingen till Raoul Wallenbergs gärning. Han trotsade personligen dödsmaskineriet och lyckades rädda tusen sinom tusen ungerska judar.
Denna koppling tillsammans med förre generalsekreterarens i FN, Kofi Annan, närvaro och tal på Raoul Wallenbergs torg har skapat väldig uppmärksamhet kring dagen och dess aktiviteter. Kronprinsessans närvaro på torget förstärker denna uppmärksamhet än mer. Medieuppbådet är stort och TV direktsänder.
Det är naturligtvis väldigt tillfredsställande att det mest systematiska folkmordet i historien på detta sätt hålls levande i minnet av respekt för alla dem som oskyldigt fick sätta livet till, för de överlevande som fortfarande finns bland oss och som ständig påminnelse om att hålla demokratin levande med alla människors lika värde som fundament.

Det här inlägget postades i Demokrati, Mänskliga rättigheter, Minnas, Tolerans. Bokmärk permalänken.