Stärka vårt demokratiska immunförsvar

Ibland talar vi om att vaccinera mot intolerans och extremistiska tendenser och för ett demokratiskt förhållningssätt. Tanken är god men bilden leder lite fel. Vaccinera är en engångshändelse som helt sätter stopp för risken att drabbas av en sjukdom typ polio. Så fungerar det inte när det gäller attityder och förhållningssätt. De förändras och kan bölja fram och tillbaka. Det är en daglig kamp – ja just kamp – för att bevara och befästa demokratin som en levande storhet och förhindra att den urvattnas eller urartar.

Bättre är då den likaledes medicinska bilden att stärka vårt demokratiska immunförsvar. Immunförsvaret kan kollapsa men det kan också göras starkare med en rad åtgärder. Vi har inga garantier att det lyckas men vet samtidigt att enda sättet att nå framgång är tålmodigt stärkande arbete.
Skolan är tveklöst den viktigaste om än inte enda arenan för detta arbete. En miljon medborgare vistas där dagligen under den period i livet när de formas som mest. Det är bra att vissa ämnen har ett särskilt ansvar att förmedla demokratins historia och innehåll. Samtidigt är det avgörande att HELA skolans verksamhet är en demokratisk plantskola där eleverna övas i att göra sin röst hörd, lyssna till andra, pröva sina egna tankar och självbild och komma till klarhet om att mitt sätt att se är 
ett viktigt perspektiv i en fråga men inte det enda. Mångfalden som en berikande möjlighet och inte skrämmande hot är kanske den viktigaste ingrediensen i den medicin som stärker det demokratiska immunförsvaret.

Det här inlägget postades i Demokrati, Skolan och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.