Demokratin har inte alltid varit lika självklar

De svenska journalisternas situation i Etiopien och de våldsamma reaktionerna på den amerikanska Mohammed-filmen har på nytt fokuserat frågorna om yttrande- och pressfriheten som grundbultar i ett demokratiskt samhälle. För oss är det självklart att makten – ja, allt – kan och ska granskas av en fri press. För oss är det självklart att religionen och dess företrädare får stå ut med samma behandling som andra företeelser i vårt samhälle.  Religionsfriheten – rätten att få utöva sin religion – innebär inte rätten att få utgöra ett reservat utanför demokratins villkor och spelregler.

Samtidigt som detta för de flesta svenskar självklara är sagt är det viktigt att ha perspektiv på frågan. Demokratin med dess olika konsekvenser är inte särskilt gammal i vårt land. Min mormor fick inte rösträtt när hon blev 21 år (gamla myndighetsåldern). Rösträtten för kvinnor är mindre än 100 år gammal. Hädelseparagrafen, som angav gränser för hur man fick tala om religiösa – läs kristna – företeelser försvann 1948, och dess efterföljare lagen om trosfrid fanns kvar ända till 1970.
Dagens självklarheter har alltså varit självklara en ganska kort tid.

Vi ska därför inte slå oss för bröstet och överlägset indignerat betrakta dem som ännu inte omfattar dem. Vi ska däremot se vad det är som bidragit till utvecklingen kring dessa frågor i vårt land.
Två huvudorsaker tror jag de flesta kan enas kring: utbildning och ökad levnadsstandard.  Vår uppgift idag är därför att tålmodigt och envist arbeta för högre kunskapsnivåer och rättvis fördelning av jordens resurser. Människor som har kunskap, är mätta, har tak över huvudet och möjlighet till riktig sjukvård har bättre förutsättningar att bli demokrater i den mening vi finner självklar. Ute i världen och för all del även i vårt eget land.

Det här inlägget postades i Demokrati, Mänskliga rättigheter, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Demokratin har inte alltid varit lika självklar

  1. Ping: Om demokrati « rektor lyceum

Kommentarsfältet är stängt.