Underskatta aldrig de små stegens tyranni

För ett par veckor sedan ställde Augustpriset Förintelsen och dess konsekvenser i fokus. Författarna Göran Rosenberg och Ingrid Carlberg har båda skickligt och gripande bidragit till att skapa levande historia. Både fasorna och hjältemodet lyfts fram.

Samma vecka rapporteras från Ungern – Raoul Wallenbergs verksamhetsområde – att det politiska partiet Jobbiks främsta företrädare, Marton Gyöngyösi, föreslagit registrering av judar i landet.

Det vi hoppades skulle vara levande historia i meningen historia att lära från för att undvika upprepande blir nu i stället levande på ett skrämmande sätt. Låt mig uttrycka det alldeles klart: registrering var första steget mot eliminering. Registrering kan även i dag vara första steget mot diskriminering, utstötning, förföljelse och eliminering.

Vi måste våga se detta klart: det som slutar i katastrof börjar alltid någonstans. Underskatta aldrig de små stegens tyranni mot något ännu värre!

Alla vi som ser alla människors lika värde som grundbulten i ett demokratiskt samhälle måste höja våra röster och ropa ut: detta är fullständigt oacceptabelt! Hemma vid köksbordet, i fikarummet på arbetsplatsen, i omklädningsrummet på gymmet, vid ölen efter jobbet. Och självklart i de politiska kamrarna!

Texten har tidigare publicerats i bl.a. Norrländska Socialdemokraten, Borås Tidning och Dagens Nyheter.

Det här inlägget postades i Demokrati, Historiemedvetande, levande historia, Mänskliga rättigheter, Minnas, Raoul Wallenberg, Tolerans. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Underskatta aldrig de små stegens tyranni

  1. Ping: Underskatta aldrig de små stegens tyranni « rektor lyceum

Kommentarsfältet är stängt.