En fråga till politiker

Ett demokratiskt styrelseskick som vårt förutsätter att något eller några partier får majoritet i parlamentet så att en linje kan drivas och beslut fattas. 50,1% är då den nödvändiga röstsiffran. Ambitionen i en valrörelse är naturligtvis att uppnå en sådan majoritet för de egna idéerna.
Samtidigt förutsätter en vital demokrati att det finns en opposition i minoritet som utifrån andra perspektiv ifrågasätter, kritiserar och erbjuder alternativ.
Enpartistaten, diktaturen, är alternativet till detta demokratiska spel. Det alternativet eftersträvar ingen!

Då uppstår den intressanta frågan hur stor majoritet som gagnar en fungerande demokrati. Eller annorlunda uttryckt som en fråga till politiker: handen på hjärtat, hur stor andel av valmanskåren skulle du vilja ha? Vill du att alla ska tycka som du och rösta därefter? Det betyder att ditt ideal blir 100%. Nja, tror jag de flesta politiker skulle svara. Det vore kanske inte så bra… 75% då? Eller ”bara” 50,1%?

Kan demokratiska politiker vara så öppna och generösa att de vågar säga att det är bra att det finns andra politiska åsikter än mina som människor attraheras av? Vågar demokratiska politiker vara så relativistiska att de medger att de visserligen ser sin egen hållning som den bästa men att andras hållning inte bara måste accepteras utan faktiskt tillför något utöver det jag själv står för?

Det skulle vara välgörande att höra någon politiker säga så. Det politiska samtalet skulle då få en större intellektuell spänst.

Det här inlägget postades i Demokrati och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.