Memorial i Ryssland utsatt för ”razzia”

Forum för levande historia driver ett SIDA-finansierat projekt tillsammans med den ryska organisationen Memorial i St. Petersburg. Projektet handlar om historieundervisning och det ”lilla minnets” betydelse kontra den ”stora historieskrivningen” när man vill förmedla kunskaper om demokrati och mänskliga rättigheter.

Det är med stor oro som vi har mottagit besked om att Memorial i St. Petersburg, under fredagen kommer att bli utsatt för en inspektion från de ryska myndigheterna. Inspektionerna som sker över hela landet är ett led i den lag som trädde i kraft i somras och som benämner alla icke statliga organisationer som tar emot finansiellt stöd från utlandet som ”utländska agenter”.

Det är svårt att tolka den lagen på annat sätt än att ryska myndigheter har för avsikt att kringskära det civila samhällets frihet vilket är ett hot mot demokratin. Det är fortfarande oklart vilka konsekvenser som detta har för enskilda organisationer men under alla omständigheter är det en djupt oroande utveckling för Rysslands framtid och vi fortsätter att följa situationen på nära håll.

Det här inlägget postades i Demokrati, human rights, Mänskliga rättigheter, Minnas och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.