Romska nationaldagen idag 8 april

Grupper i vårt samhälle som är utsatta för olika typer av marginalisering ska uppmärksammas och med alla medel föras in i samhällsgemenskapen på lika villkor. Utanförskapet avslöjar ett tillkortakommande för demokratin med alla människors lika värde som grundläggande värde.
Romerna är en sådan grupp. Inte hastigt påkommet utan sedan hundratals år tillbaka. I vårt land och över hela Europa. De var en av de stora offergrupperna under nazitysklands folkmord. Deras situation på flera håll ute i Europa är förskräckande och ovärdig vår europeiska union.

När romerna idag firar sin nationaldag ska vi på olika sätt sluta upp och göra den dagen till en av våra nationella högtidsdagar – om än inte formellt så i varje fall reellt. Romerna i vårt land har samma plats och rättigheter i samhällsgemenskapen som alla andra. Och i den mån de fortfarande saknar samma plats och rättigheter är denna dag en påminnelse om att vi måste ta tydliga steg mot det målet.

Det här inlägget postades i Delaktighet, Diskriminering, rättigheter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.