Glädjande siffra

I en alldeles färsk undersökning – Global Youth: Dreams in an Age of Uncertainty – som gjorts av Kairos Future anges bland mycket annat att 80% av de tillfrågade svenska ungdomarna menar att demokratin är den bästa styresformen för ett samhälle. En mycket glädjande siffra. Dessutom den som ligger i topp av alla de undersökta länderna över hela världen. De senaste 100 åren av demokratistärkande arbete och reformer har alltså lyckats göra det demokratiska synsättet så manifest att även kommande vuxengeneration är väl förankrad i det.
Vän av ordning kan naturligtvis invända att händelserna de senaste veckorna i Husby och andra ställen i landet vittnar om en frustrerad vanmakt inför möjligheterna att påverka samhället inom de demokratiska ramarna. Visst, de återstående 20% som inte ser demokratin som tillräcklig eller funktionell är en tydlig signal om att vi fortfarande har en rejäl bit att gå för att siffran ska bli 100% nöjda. Vi kan enkelt kalla det ett illavarslande demokratiskt utanförskap som i sin tur skapas av andra påtagliga utanförskap i utbildning, arbetsliv, språkkunskaper, boende mm.
Vi har anledning att vara glada över siffran 80% men inte nöjda. De 20% utgör en reell utmaning som vi inte från smita undan.

Det här inlägget postades i Demokrati, ungdomar, utanförskap. Bokmärk permalänken.