Nyfikenhet eller rädsla

Den nyligen bortgångne Tomas Böhm – psykiater, psykoanalytiker och psykoterapeut – var på djupet en synnerligen insiktsfull person. Han hade stor kunskap om bevekelsegrunderna för en människas handlande. I boken Tolerera – publicerad inom ramen för Forum för levande historias utställning ”P.K” – lämnar han som jag vill uppfatta det ett testamente till vår tid: ”Tolerans kan beskrivas som att nyfikenheten på den andre är starkare än rädslan”.

Det ovanliga, okända, annorlunda, det som inte är som mitt eller vårt – allt sådant ställer oss dagligen i en valsituation: antingen öppna oss och ta in eller stänga oss och stöta bort. I en värld där mångfalden blir tydligare och tydligare för varje dag som går blir också dessa valsituationer alltmer utmanande. Öppna sig i nyfikenhet innebär inte som jag ser det att kritiklöst svälja allt. Det innebär istället att så förutsättningslöst som möjligt pröva det vi möter. I den prövningen ligger också en självprövning – att fundera över mina egna spontana föreställningar om nytt som möter mig. Kombinationen av prövning och självprövning är kanske det bästa sättet att undvika att spontana föreställningar övergår i cementerade och exkluderande fördomar om annat och andra.

Allt och alla kan inte vara lika. Vi kan inte heller segregera olikheter och säga att de hör hemma där eller där eller där men absolut inte här. Där nyfikenheten är starkare än rädslan får också generositeten en chans att växa. Det mår i längden alla väl av!

Det här inlägget postades i fördomar, Nyfikenhet, psykiatri, självprövning, Tolerans och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nyfikenhet eller rädsla

  1. CG Gustafsson skriver:

    Kloka ord ord från två kloka män! Gillar fraserna: ”Tolerans kan beskrivas som att nyfikenheten på den andre är starkare än rädslan”.och ” Där nyfikenheten är starkare än rädslan får också generositeten en chans att växa”. lite extra. Det är tyvärr rädslan och okunskapen som ställer till det många gånger, men med nyfikenhet så kan man hitta mycket bra och positiva.saker!:)

Kommentarsfältet är stängt.