Alla människors lika värde – i praktiken

Nyligen har jag varit på resa tillsammans med 15 riksdagsledamöter till några av Förintelsens minnesplatser i Polen. Vi gör en sådan resa vartannat år. Syftet är att ge våra främsta företrädare för och försvarare av demokratin möjlighet att in på bara huden öka sin kunskap om vad som kan hända när demokratin sätts ur spel och tanken på alla människors lika värde över huvud taget inte existerar.
Resan gjorde intryck på våra folkvalda. Flera uttryckte att de inte var desamma när de reste hem som när de for ut, och att resan skulle sätta avtryck i deras vardagsarbete. Självklart oerhört glädjande för oss som arrangerade resan!

En tanke som slog mig under resan var att det inte är så svårt att till hundra procent omfatta övertygelsen om alla människors lika värde när man står på det jättelika fältet vid Birkenau med resterna av sina gaskamrar, krematorier och mängder av människoovärdiga bostadsbaracker. Kränkningen av människovärdet slår emot en med full kraft.
Samtidigt undrar jag om det hemma i vår vardag alltid är lika enkelt att hävda alla människors lika värde när vi dagligen värderar varandra i olika sammanhang. Du är värd 500 kronor mer i lön medan en kollega får 1000 kronor. En elev värderas högre i betygssättningen än en annan. Det skapar ofta en känsla hos den enskilde att vara värd mer eller mindre, i värsta fall att vara värdelös. Vad betyder ordet konkurrens i förhållande till lika värde?
För att nu inte tala om de beslut som just riksdagsledamöterna fattar. Är de värdeneutrala? Om ung ställs mot gammal, arbetsför mot arbetslös, landsbygd mot storstad. Vad betyder det då om människor som konsekvens av dessa beslut upplever sig inte lika mycket värda som andra?

Tänk om vår riksdag skulle införa ordningen att alla beslut som fattas först skulle prövas med frågan: är detta beslut förenligt med övertygelsen om alla människors lika värde?
Då skulle demokratins mest grundläggande värdering på allvar prägla det vardagsliv riksdagsbesluten är avsedda för.

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, ansvar, Demokrati, Förintelsen, Mänskliga rättigheter, Minnas och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.