Registrering av romer

För en tid sedan föreslog en företrädare för partiet Jobbik i Ungern att landets judar borde registreras. Indignationens vågor gick då – fullständigt berättigat! – höga. Skuggorna från det förflutna tornade upp sig på ett skrämmande sätt.
Idag trodde jag inte mina ögon när jag läste artikeln i DN om att polisen har ett register innehållande mer än tusen romer. Det är inte ett brottsregister. Inte ens ett register med personer som det finns saklig anledning att misstänka ska begå brott. Det är ett rent biologiskt baserat register. Skälet till att personerna finns med i registret är ett enda: de är romer. Små barn finns också med. 52 tvååringar till exempel. Det är inte ett historiskt register från början av 1900-talet. Det är aktuellt just nu!

Hur är det möjligt? Det är olagligt med etniskt baserade register i vårt land. Jag trodde också att vi lärt oss så mycket av historien att vi rent instinktivt skulle avhålla oss från att misstänkliggöra och stigmatisera hela folkgrupper.
Som enskild medborgare skäms jag.
Som ledare för verksamheten vid Forum för levande historia ser jag nu det ännu mer meningsfullt och berättigat med vårt beslut att göra en treårssatsning 2014-17 på romernas lidande i historiens ljus och deras utsatthet i dagens samhälle. Den satsningen inleds på Förintelsens minnesdag 27 januari nästa år. Minneshögtiden kommer då att fokusera romernas lidande under Förintelsen. Den så kallade zigenarnatten 2 augusti 1944 mördades de romer som fanns innanför stängslet i Auschwitz-Birkenau. 70 år har alltså passerat. Vi borde ha lärt mer än dagens DN vittnar om.

Det här inlägget postades i Demokrati, Diskriminering, fördomar, Förintelsen, Folkmord, Mänskliga rättigheter, rättigheter, Romer, utanförskap och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Registrering av romer

  1. Mia skriver:

    tusen tack att du skrivit den har. att det ar olagligt i Sverige.

  2. Mia skriver:

    just idag laste jag att det var just dansk poliser som vagrat svika dansk judiska manniskor i Forintelsen .

Kommentarsfältet är stängt.