”Välkomna till Sverige”

Orden uttalades av svenska poliser som vadande i långa gummistövlar mötte roddbåten med fyra danska judar. Tillsammans med två danska fiskare hade de rott i flera timmar över sundet för att fly undan nazisternas aktion att alla danska judar skulle deporteras till koncentrationslägren i Tyskland.

Det var i början av oktober 1943. Den då elvaåriga Mona Bogratchew hade legat på roddbåtens botten hela tiden och kräkts medan föräldrarna och systern öste vatten ur båten.  Hennes reaktion på polisernas bemötande var: ”Då var man bara lycklig”.
Sverige har inte så mycket att brösta sig med under andra världskriget, som vi lyckades stå utanför. Dessa poliser representerar ändå något vi kan vara glada över. Vi öppnade våra gränser och välkomnade dem som var utsatta, förföljda och hotade till livet. Vi delade med oss av vad vi hade och gav flyktingarna en trygg hemvist under några år. Monas slutomdöme om tiden i Sverige blev: ”Vi hade en bra tid i Sverige och svenskarna var mycket rara…”

Av Danmarks knappt 8000 judar lyckades mer än 7000 fly över sundet. Endast 481 lyckades de nazistiska myndigheterna gripa och deportera. Hur var det möjligt? Judarna blev förvarnade om arrsteringsaktionen av Georg Duckwitz, sjöfartsattaché vid tyska beskickningen i Köpenhamn. Därefter tog sig Duckwitz med båt och tåg till Stockholm och informerade statsminister Per Albin Hansson om situationen. En vecka senare kom beskedet att Sverige var berett att ta emot de judiska flyktingarna. Duckwitz agerande var minst sagt modigt. Han tvekade inte. I sin dagbok skrev han: ”Nu vet jag vad jag måste göra”. Jämförelsen med Raoul Wallenberg ligger nära till hands. En enda människas agerande kan göra skillnad. Också i det här fallet mellan död och liv för tusentals personer.

Det har nu gått 70 år sedan flykten över Öresund. Vi har all anledning att uppmärksamma det som då skedde. Med tacksamhet och glädje. Men också som uppmuntran att hålla våra gränser öppna för människor i nöd. Välkomna till Sverige är en attityd inte bara för poliser vid gränsen utan lika mycket för alla oss andra medborgare.

Källa: Artiklar i Sydsvenskan

Läs om flykten över Öresund på Forum för levande historias webbplats

Det här inlägget postades i Förintelsen, levande historia, Minnas och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Välkomna till Sverige”

  1. kerstinpett skriver:

    mycket bra artilkel. Jag hoppas att de judiska manniskorna i Sverige, sarskilt Malmo, ska ha det sa bra i framtiden, efter de valsammma anti-semit. , sedan 2009 ,agg slangdes pa barnkalaset, synagogue fonster brots. tack.

Kommentarsfältet är stängt.