Vårt behov av förebilder

Enskilda människors agerande kan göra skillnad. Under 2012 fokuserades detta på 100-årsminnet av Raoul Wallenbergs födelse. I det sammanhanget publicerade Forum för levande historia en årskalender för 2013 med 365 personer som på olika sätt gjort hjältemodiga insatser. Radioteatern har följt upp detta genom att under året producera en minipjäs varje dag utifrån den dagens hjälte. Ett lika gigantiskt som berömvärt åtagande.

De som tog fram namnen och texterna till denna kalender – Ola Larsmo och Brian Palmer – har nu ställt samman en bok med en utförligare presentation av ”101 historiska hjältar”. Den är en både lärorik, spännande och inspirerande läsning. Det slår mig hela tiden vid läsningen: tänk att det finns så många modiga människor runt omkring oss! Och tänk om jag i ett givet läge skulle våga vara en sådan människa? Vad skulle krävas för det?
Författarna tar upp frågan vad som visar sig vara ett speciellt handlingsmönster hos de porträtterade hjältarna. ”Det handlade om en förmåga till inlevelse, att sätta sig in i andras situation. Det handlade inte alltid om särskilt överlagda handlingar, utan lika ofta om beslut att ingripa som fattades under ett ögonblick. Men det kunde även röra sig om en livshållning som vuxit fram under åratal.” Inlevelse och inpräntad livshållning, det är i alla fall något vi kan öva oss i för att vara beredda när ögonblicket infinner sig som uppfordrar oss till mod utöver det vanliga.

Bokens kanske viktigaste budskap är frågan vad som skulle hänt om inte dessa – och många, många andra! – hjältar gjort det de gjorde? Författarnas egen slutsats gör jag gärna till min: ”Kanske är det i själva verket dessa människor som ”i Raoul Wallenbergs anda” ser till att det mänskliga samhället över huvud taget hänger samman.”

Läs om materialet Dagens hjälte – en kalender med 365 personer som har tagit eller tar stora risker för mänskliga rättigheter.

Det här inlägget postades i ansvar, civilkurage, hjälte, human rights, Mänskliga rättigheter, Påverka, Raoul Wallenberg och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vårt behov av förebilder

  1. CG Gustafsson skriver:

    Kalendern och det skrivna mtr om människorna bakom insatserna, är bra och intressant att använda i arbete med ungdomar Samtalen om vad är en förebild ? Att våga vara en upstander i dag, att verka i vår omedelbara närhet! etc

Kommentarsfältet är stängt.