Antisemitism igen

P4 Norrbotten rapporterade igår om en föreställning ”En enkel biljett” för högstadieungdomar i Kiruna. Det var Bianca Meyer som berättade om sin mormor som satt i Auschwitz. Under föreställningen var det elever som skrattade när bilder från Förintelsen visades. Det var en kille som skrek Heil Hitler och någon annan ropade någonting om att Bianca skulle våldtas. Ingen lärare ingrep.

Kom nu inte och säg att det var inte så farligt. Några killar i tonåren som inte förstod bättre. De menade nog inte så illa. Det går över med tiden.
Sånt här agerande ÄR farligt! Får attityder som dessa spridas oemotsagda och utan motåtgärder uppfattas de med tiden av många som normala. Vi måste med kraft hävda att uttalandena och agerandet är
onormala! Samhället – i det här fallet skolan – måste agera och visa att vi sätter gränser för vad som accepteras. I detta fall är den gränsen med råge passerad! Hur kan lärarna försvara att de satt tysta och inte gjorde något?

Den här gången kränktes (i ordets odevalverade betydelse!) judar och en kvinna. En annan gång gäller det romer eller muslimer eller hbtq-personer eller… Intoleransens svulst kan sätta sig lite varstans på samhällskroppen. Vi som vill stå för det normala=normerande att alla människor är lika mycket värda och i alla lägen ska bemötas därefter, alla vi måste visa den attityden i ord och handling i vår vardag. Kraften i kränkningen av människovärdet är stor. Kraften hos alla oss som hävdar detta värde kan vara ännu mycket större. Om vi mobiliserar den och låter den komma till uttryck!

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, ansvar, Antisemitism, intolerans, Minnas, Skolan, Tolerans. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Antisemitism igen

  1. Ping: Antisemitism igen | rektor lyceum

  2. Ping: Inspirerande motbild | Tankeforum

Kommentarsfältet är stängt.