Inspirerande motbild

I fredags skrev jag om händelsen i Kiruna när elever på ett oacceptabelt sätt störde en föreställning om lidandet under Förintelsen genom att ropa Heil Hitler och att kvinnan som genomförde föreställningen skulle våldtas. Det positiva har därefter hänt att en av eleverna bett om ursäkt för sitt agerande.  Jag vill tolka det så att de många reaktionerna på händelsen gjorde det nödvändigt för eleven att ta avstånd från sitt eget agerande.

Slutsats: det lönar sig att reagera och inte låta intoleransen få stå oetmotsagd. Hoppfullt!

Samma dag delade Forum för levande historia ut Per Anger-priset för stora humanistiska och demokratifrämjande insatser. Det gick i år till Justine Ijeomah från Nigeria. Juryns motivering löd:

”För att i ett sammanhang av brutalt polisvåld och under misshandel, dödshot och mordförsök uthålligt ha kämpat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna särskilt bland fattiga och lågutbildade och för att envist ha arbetat för avskaffande av dödsstraffet tilldelas Justine Ijeomah, Nigeria, Per Anger-priset 2013.

Det är så långt vi kan komma från kirunahändelsen! Istället för att kränka andra människor har Justine Ijeomah trotsat de personliga riskerna och aktivt kämpat mot rättsövergrepp och allvarliga kränkningar av människovärdet. Han har gjort det trots att han vid upprepade tillfällen utsatts för dödshot, tvingats gå under jorden, gripits av polisen och utsatts för grov misshandel och tortyr.
Där svenska elever kan sitta trygga och säkra i en skolaula och ropa kränkande tillmälen utsätter sig en annan människa frivilligt för dödshot för att försvara andras mänskliga rättigheter. Justine Ijeomah inger djup respekt för sitt agerande och engagemang. Han ger oss också en inspirerande motbild till intoleransens destruktiva yttringar.

Läs mer och se film om Per Anger.

Det här inlägget postades i ansvar, civilkurage, human rights, Mänskliga rättigheter, Tolerans, Yttrandefrihet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.