Trivialisering av Förintelsen

Vid gårdagens avslutning av vänsterpartiets partikongress lästes under programpunkten ”Valpepp” en text av Kerstin Thorvall där det bl a stod:
”Nazismen kunde inte gjort det bättre. Onödiga, dyrbara, icke lönsamma vill vi bli av med. Gaskamrar skulle se illa ut. Vi arbetar mera finstilt”. Jämförelsen gjordes med Fredrik Reinfeldts regeringsinnehav.

Uttalandet sanktionerades enligt Expressen av vänsterpartiets kommunikationschef Åsa Mattson med orden:  Det här skrevs för 20 år sedan, men är lika aktuellt i dag”.

Denna typ av jämförelse är en trivialisering och fullständigt orimlig förminskning av Förintelsen. När vi talar om förnekelse av Förintelsen inkluderar den sådan trivialisering och förminskning. Förnekelse handlar inte bara om att säga att den aldrig skett utan även att göra jämförelser med konsekvensen att den nog inte var så allvarlig i alla fall.
Förintelsen skedde i en diktatur. Förintelsen hade en i grunden människoföraktande ideologi. Förintelsen skydde inte några medel att kränka, förfölja och genom döden eliminera icke önskvärda element (människor sågs de inte som).

Vi befinner oss idag i vårt land så långt från denna situation vi kan komma. Det finns inget mer ”finstilt” sätt att förverkliga nazisternas ambitioner. I deras värld fanns bara det råa människoföraktet och det brutala dödsbringande sättet att förverkliga det.

Att argumentera med hjälp av jämförelser som denna är ovärdigt! Visserligen kallar nu Jonas Sjöstedt texten för ”olämplig”, men bara det faktum att vänsterpartiets kommunikationschef släppt fram och sanktionerat den är minst sagt anmärkningsvärt.

Det här inlägget postades i Förintelsen, Historiemedvetande, Minnas, Trivialisering och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.