Förintelsens minnesdag

6 miljoner judar mördades av nazisterna som följd av deras utsorteringsideologi. Det judiska folket var enligt den en svulst på samhällskroppen som med alla medel skulle opereras bort. Detta får vi aldrig glömma! 

Efter det att Adolf Hitler fick makten i Tyskland kom även romer att klassas som ”främmande raselement” och definierades därmed som ett hot mot nazisternas vision om ett enhetligt ”ariskt”, ”rent” och ”sunt” tyskt folk. Där nazisterna styrde i Europa internerades eller tvångsförflyttades romer, många till getton och koncentrations- och slavarbetsläger. Många romer dog i dessa getton och läger, men de flesta sköts till döds.

1942 började romer deporteras till förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Vuxna och barn dog av gasningar, sjukdomar, undernäring och medicinska experiment, eller slogs ihjäl av lägervakter. 21 000 romer mördades i Auschwitz-Birkenau. Bortåt 500.000 (den exakta siffran är osäker) mördades allt som allt under nazitiden.

I år har Forum för levande historia denna dag valt att ställa de romska offren i fokus. Inte heller mordet på romer får glömmas bort! Ju tydligare vi håller i minnet att fler grupper drabbades av nazisternas rasideologi desto mer uppenbart framstår deras urskiljningslösa förakt för människovärdet.

I år är det också 70 år sedan de sista c:a 3 000 romska fångarna i det så kallade ”Zigenarfamiljelägret” i förintelselägret Auschwitz-Birkenau mördades – en händelse som i efterhand ibland kommit att kallas ”Zigenarnatten”.

Fokus idag på det romska folkets lidande utgör också starten för Forum för levande historias treåriga satsning på att uppmärksamma livsvillkoren för romer, både i historia och nutid.

Vi hedrar alla offer för Förintelsen. Vi visar vår djupa respekt för de överlevande som fortfarande finns ibland oss. Vi vill göra allt vi kan för att stärka övertygelsen att alla människor är lika mycket värda!

Läs mer om Forum för levande historias arbete med Förintelsens minnesdag

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, Förintelsen, levande historia, Minnas, Romer under Förintelsen och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Förintelsens minnesdag

  1. Ässet skriver:

    Hmmm, inga tankar på att uppmärksamma offren för historiens mest mordiska regim, Stalinregimen? Men även uppmärksamma förövarna och kollabotatörerna med denna regim vilka utförde massmord i bl a Polen och Baltikum.

  2. Anders Öhlin skriver:

    Bra skrivet om romernas situation under kriget. Lägg gärna in en fortsättning med beskrivning av romernas situation idag i flera länder i EU…just med tanke på myndighetens önskan om att vi ska lära av historien.

    Roligt att hitta dig här Eskil!

    Anders, tidigare Ordförande på LÄS

Kommentarsfältet är stängt.