Öppna platser för en öppen demokrati

De senaste åren har starka folkliga rörelser aktiverats för att utmana diktatoriska och korrupta regimer som förverkat förtroendet i folkets ögon. En sak som är gemensam för flera av dem är att en öppen plats, ett torg spelat en avgörande roll för utvecklingen. Det gäller Tahrirtorget i Kairo, Syntagmatorget i Aten, Taksimtorget i Istanbul och nu senast Självständighetstorget, Majdan, i Kiev. Företeelsen har gamla anor. Redan i det antika Grekland var torget, agoran, den plats där fria, grekiska män (bara män på den tiden!) hade rätten att tala fritt och öppet som en del av den demokratiska beslutsprocessen.

Det finns något starkt och hoppingivande i denna insikt. När människor samlas på den mest gemensamma av alla öppna platser, torget, då skapas en kraft som kan vända utvecklingen och driva bort diktatoriska regimer från makten. Demokratin har inte sin utvecklingskraft i slutna rum bland utvalda där det demokratiska syret snabbt tar slut. Den närs av luften under fri himmel på en öppen, gemensam yta.
Det tragiska är när den folkliga protesten urartar i våld, för det mesta framprovocerat av dem som har samhällets våldsmonopol, polis och militär. Så farlig är den öppna, samlade folkliga viljan att makthavarnas brist på argument övergår i våldsanvändning.

Den lärdom vi kan och ska dra i vårt land är hur viktig demonstrationsfriheten är som medborgerlig rättighet. I en demokrati är uppgiften för våldsmonopolets företrädare, polisen, inte att motarbeta dem som demonstrerar utan att skydda dem och deras rättighet.
Förutsatt naturligtvis att våld inte på något sätt är en del av demonstranternas ambition och agerande.

Se workshopen Demokrati – hur funkar det? i Forum för levande historias material UPPDRAG:DEMOKRATI

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, ansvar, Delaktighet, Demokrati, demonstration, diktatur, Historiemedvetande, utanförskap, Yttrandefrihet och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Öppna platser för en öppen demokrati

  1. m skriver:

    De demokratiska frågorna tillsammans med hur vi organiserar och ser på arbete och pengar tror jag kommer att bli detta århundrades stora fråga. På motsvarande sätt som 1900-talet var hälsans århundrade. (Ur ett västligt perspektiv). Marica

  2. Ping: Demokrati – en länk till “levande historia” | skepnader

Kommentarsfältet är stängt.