Där spriten går in går vettet ut

Inte alltid. Men väldigt ofta. Exemplen från domstolsprotokoll är i alla fall otaliga. Det område som nu åter är aktuellt är våldet i idrottssammanhang. Visserligen vet vi inte ännu om dråpet på den 43-årige supportern i Helsingborg i helgen skedde under alkoholpåverkan, men vi vet att det allra mesta av idrottsvåldet sker under fylleri.

Jag är ingen alkoholmoralist. Jag uppskattar både ett och två glas vin för att göra en fredagskväll avslappnad och trevlig. Men. Jag blir ändå förfärad när jag ser konsekvenserna av alkoholbruket och alkoholmissbruket i hemmen (inte minst våldet mot kvinnor) och på gator, torg och idrottsarenor. Konsekvenserna kan fokuseras till en punkt: där spriten går in går respekten för andras människors lika värde ut.

Den spritpåverkade tas över av egna känslor, önskningar, aggressioner, frustrationer och andra människor blir föremål för hans eller hennes egocentrerade utlevelsebehov. Det handlar alltså inte – som i andra sammanhang jag arbetar med – om ideologidrivet förakt för andra människors lika värde utan om spritdrivet.

Resultatet, föraktet och våldet i dess spår, är detsamma.
För den som drabbas är det lika illa!

Det här inlägget postades i alkohol, Alla människors lika värde, ansvar, förakt, respekt, Tankeforum, Tolerans, våld och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.