Folkmordet i Rwanda

Det har nu gått 20 år sedan det ohyggliga folkmordet på bortåt 800 000 tutsier i Rwanda. En ganska kort tid och ändå så lätt att glömma. Men det får inte glömmas! Vi har en skyldighet att hålla detta och andra folkmord levande så att vi inte invaggas i att illusionen om att ”aldrig igen” efter Förintelsen skulle ha blivit verklighet. Klassificering och värdering av folkgrupper, trakasserier, diskriminering, bortstötning, fysiska övergrepp, rensning – allt detta är fortfarande vardag på många ställen i världen. När som helst kan det övergå i systematiskt folkmord precis som det gjorde i Rwanda. Uppenbarligen kan ingenting – tragiskt nog – vaccinera oss mot övergrepp av detta slag. Sakligt baserat minne kan dock bidra till att stärka immunförsvaret så att vi blir mer motståndskraftiga.

Den allra viktigaste lärdomen är att varje övergrepp som lett till folkmord helt har
åsidosatt övertygelsen om att alla människor är lika mycket värda. Därför är det just den övertygelsen som vi varje dag måste erövra. I tanke. I handling. Tiggande romer på våra gator. Papperslösa invandrare. Livstidsdömda fångar. Individer som står för idéer vi finner avskyvärda. Personer som gjort oss illa. Människor som åtnjuter orättvisa privilegier. Alla är lika mycket värda som människor.

Ibland är det riktigt tufft att omfatta den hållningen! Det ska erkännas! Ändå är det just när vi kämpar för att se det så som mest effektivt motverkar att det som hände i t ex Rwanda händer hos oss!

Läs om Folkmordet i Rwanda

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, Folkmord, levande historia, Minnas, Rwanda och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.