Ett bortglömt killing field

Auschwitz känner vi väl till. Srebrenica likaså. Kanske också killing field utanför Phnom Pen i Kambodja. Platser där människor slaktades av den enda anledningen att de var av fel sort i makthavarnas ögon. Men hur många har hört talas om Butovo utanför Moskva?

ButovoI förra veckan besökte jag denna plats. Dit fördes särskilt under Stalins stora terror 1937-38 dokumenterat 20.761 personer. De sköts ihjäl och lades i massgravar med en sammanlagd längd av 13 kilometer. Transporterna skedde om natten från centrala Moskva – oftast från det ökända Lubjankafängelset  – i lastbilar märkta som mattransporter för att undgå att väcka uppmärksamhet. Offren var sådana som av Stalin och hans säkerhetspolis ansågs vara ”folkets fiender”. De var människor med andra politiska åsikter än maktens, präster och andra religionsutövare och utlänningar, som betraktades som spioner, från inte mindre än 60 länder. Många av dem hade kommit till Sovjet för att studera och stödja den kommunistiska regimen. Ett amerikanskt offer hade kommit för att ”uppfostra sina söner som kommunister”.

Att vandra inom detta stora område var bokstavligen att gå på gravar. En mycket dyster upplevelse! Ytterligare en plats där människovärdet brutalt och slutgiltigt kränkts. Det spelar ingen roll vilken drivkraft som kan tänkas ligga bakom. En ideologi, etnisk rensning, rena maktanspråk… Övergrepp som dessa kan aldrig rättfärdigas eller försvaras. Och ändå sker den på nytt och på nytt och på nytt. Det är lätt att bli pessimistisk om de svarta hålen i människan.

Och ändå. Vår uppgift – likaså på nytt och på nytt och på nytt – är att övertyga oss själva, våra barn och barnbarn om att varje människa har ett unikt värde och att ingen av oss har rätt att mentalt eller fysiskt våldföra oss på det. Något alternativ finns inte!

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, ansvar, Butovo, Historiemedvetande, Kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, levande historia, massgravar, massmord, Minnas och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.