Människovärdet – igen!

Jag tycker själv att jag är nästan tjatig med att ständigt ta upp människovärdet i denna spalt. Är jag alldeles insnöad på den frågan? Ja, faktiskt! Jag skulle önska att frågan var överspelad, avklarad och att alla människor i praktiken behandlades som lika värda. Men inte. Dagligen får vi bevis för att människovärdet kränks. Ibland smygande, försåtligt. Ibland våldsamt och brutalt. Av medmänniskor i vardagen. Av makthavare i statens och politikens namn.

Imorgon är det 1 maj. En dag som historiskt har utgått från att alla människor är lika mycket värda och ska ha rättvisa levnadsvillkor i enlighet därmed. I år får dagens tema förnyad aktualitet när marscher kommer att genomföras och röster höras med det motsatta budskapet att somliga människor inte platsar i vårt land utan bör rensas ut. Kulturell, språklig, hudfärgsbaserad, religiös rensning – det är vad det handlar om. De som hörs med detta budskap imorgon är inte många. MEN deras budskap får inte nonchaleras. Får det stå oemotsagt äter det sig in hos en del och kan på sikt normaliseras och bli en del av den accepterade politiska argumentfloran.

Vi må ha röd, blå, grön, gredelin eller någon annan politisk färg – imorgon har vi alla anledning att på något sätt ge uttryck för det vi har grundläggande gemensamt i vår demokrati: att alla människor är lika mycket värda. Vi måste göra alldeles klart att den grunden är viktigare än alla politiska åsiktsskillnader. Det är den värdegemenskapen som håller ihop vårt samhälle.

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, demonstration, fördomar, främlingsfientlighet, intolerans, normaliserad, tolka och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.