Vågar vi fira nationaldagen?

Det är frågan. Vågar vi säga att vi är glada och tacksamma över att få leva som medborgare i landet Sverige? Vågar vi det när grupper gör den svenska flaggan till symbol för nationalegoistiska och gränsstängande agendor? När ambitionen hos dessa grupper är att slåss för (ibland bokstavligen!) etnisk och kulturell enfald istället för folklig och bejakande mångfald?

En del svarar nej på dessa frågor. Det är förlegat att fira en dag för nationen som per definition bestäms av sina geografiska gränser i en alltmer gränsöverskridande värld. Jag har förståelse för den hållningen. Samtidigt vill jag gärna vara med och uppmärksamma det Sverige som mitt i sin nationella begränsning vill stå för öppenhet, generositet, internationell solidaritet (härliga gamla slitna uttryck!) – allt grundat på övertygelsen att alla människor är lika mycket värda. Ett Sverige där alla får tänka och tycka som vi vill och ge uttryck för det i tal och skrift. Ett Sverige där ”all makt utgår från folket” som grundlagen säger i sin inledning.

Jag är uppriktigt tacksam för detta Sverige! Och jag vill gärna visa det denna nationaldag. Till och med genom att hissa flaggan som symbol för vår demokrati och alla de värden den står för.

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, öppenhet, Delaktighet, Demokrati, Mångfald, nationaldag, Yttrandefrihet och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vågar vi fira nationaldagen?

  1. Lena A skriver:

    Det är självklart att vi ska hissa flagg!! Vi får inte låta oss bli bestulna på våra symboler! När jag ser hakkors som graffiti får jag lust att rita hjärtan längst ut på spetsarna i protest. Låt oss ta tillbaka svastikan och låta den ha sin ursprungliga betydelse! (Sol och lycka!) Låt inte ondska ta ifrån oss vår identitet i symbolerna!
    Låt inte heller nationaldagen bli en symbol för nationalism. Nationaldagen ska vara vår dag! En dag då vi har tid att yttra glädje över vår samhörighet och gemenskap i lyckan av att leva i samma goda land. Utveckla vår vi-känsla här på nära håll, som kan växa sig och sträcka sig över gränser som vi-känsla för Europa och till ett större steg; vi-känsla för FN. Vi borde hissa FNs flagga oftare och speciellt tillsammans med den svenska på nationaldagen.
    Ha en bra dag! Fred, Puss & Kram!

Kommentarsfältet är stängt.