Ta det på allvar!

Inte nu igen tänkte jag när jag idag läste, en artikel i Norrköpings tidningar om skadegörelsen av synagogan i Norrköping. Tveklöst en anti-judisk aktion. De som kastar sten genom fönstret på en synagoga vet mycket väl vad de gör och vilken byggnad de träffar. Varje sådan här händelse måste vi ta på allvar och reagera på. Både som allmänhet och myndigheter!

Därför är det både anmärkningsvärt och sorgligt med polisens reaktion. De åkte inte ut till platsen med motiveringen: ”Det handlar trots allt bara om en skadegörelse och inte ett hatbrott…” För att polisen ska klassificera det som hatbrott skulle det ha varit ”varit klotter eller dylikt…”

Hur naiv får polisen vara? Om det hade gällt en ICA-butik hade kanske distinktionen hållit. Men en synagoga! När vi av erfarenhet vet att skadegörelse (även utan klotter!) på synagogor både historiskt och i vårt eget land i vår egen tid alltid är uttryck för hat mot judar. När inte ens polisen tar händelser som denna på det allvar de förtjänar förstår jag att judar känner sig oroade. Och utlämnade! Vem står egentligen på deras sida när inte ens polisen gör det tillräckligt tydligt?

En annan sak i artikeln som bekymrar mig är den judiske vaktmästarens kommentar: ”En sten är inte så farligt, menar han, men vad kommer att hända imorgon?” Denna positiva och delvis överslätande attityd från den drabbade banar väg för en tillvänjningseffekt som i 30-talets nazityskland visade sig förödande. Det är inte morgondagens händelser vi ska oroa oss för utan det som sker idag! Det är detta vi ska ta på djupaste allvar, bemöta och bekämpa. Det är ogräsfröna vi ska ta bort och inte välvilligt och naivt vänta tills de vuxit till träd. Då kan det vara för sent!

Jag säger inte på något vis detta som kritik mot vaktmästaren utan som allvarlig uppfordran till oss alla att ropa högt att detta accepterar vi inte!

Det här inlägget postades i Antisemitism, Åskådaren, intolerans, levande historia, Tankeforum, Tolerans och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.