”Zigenarnatten”

Natten mellan den 2 och 3 augusti 1944 gasades de ca 3000 kvarvarande romerna i det tyska förintelselägret Auschwitz-Birkenau i det ockuperade Polen ihjäl. Denna händelse har kommit att kallas Zigenarnatten.
Flera hundra tusen fler romer föll offer för nazisternas utrotningspolitik. Zigenarnatten har kommit att stå symbol för hela det romska folkets lidande under Förintelsen.
Att det nu är 70 år sedan denna händelse kommer att uppmärksammas på många håll i världen. Det blir en manifestation på Raoul Wallenbergs torg. I Auschwitz-Birkenau kommer självfallet en stor minneshögtid att genomföras. Till den reser en delegation från Sveriges riksdag, regering, Forum för levande historia och företrädare för svenska romer. Vi gör det för att tydligt markera att Sverige tar frågan om romernas lidande på allvar, både i Sverige och i världen, både i historien och i nuet.
Forum för levande historia har under hela vår tid som myndighet inkluderat romerna i vårt uppdrag. Vi gör det alldeles särskilt nu under den treåriga satsning vi gör på romer. Nästa händelse för vår del blir öppnandet av utställningen ”Vi är romer” den 21 augusti. Vi hoppas att denna workshop ska få stort genomslag bland skolor och elever.
Allt detta för att fördomar om romer ska undanröjas och en djupare förståelse för deras historia och livssituation ska skapas.
Och som följd av det att romer ska kunna känna sig inkluderade, respekterade och uppskattade på lika villkor som andra medborgare.

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, Förintelsen, Folkmord, Minnas, Romer. Bokmärk permalänken.