Nu måste vi ryta ifrån!

Jag har många gånger skrivit på denna blogg om att judar i Sverige och världen inte får göras ansvariga för den politik som staten Israel för. Likafullt sker det hela tiden och i växande, närmast exploderande grad de senaste månaderna när händelserna i Gaza upprört många. Judar i vårt land trakasseras, hotas, skymfas i levande livet på gator och torg och i sociala medier.

Det skapar sådan rädsla att många överväger att lämna Sverige. Många judar har hört av sina föräldrar, mor- och farföräldrar att de inte ska begå samma misstag som judar i 30-talets Tyskland som översåg med den tilltagande förföljelsen och sa att nu kan det nog inte bli värre. Det blev värre och för många kom insikten om detta för sent. Då kunde de inte längre lämna landet.

Det är en skam för Sverige att vi har hamnat i ett läge när våra judiska medborgare börjar tänka så!

Det är absolut läge för alla oss andra att ryta ifrån och säga att nu får det vara nog!!!
Judar i Sverige ska inte behöva försvara sina egna mänskliga rättigheter – likadana som alla andras! Det är vi andra som ska markera stenhårt att de ska känna sig lika trygga som alla andra. Egentligen vill jag inte tala om judar och vi andra. Det kan leda till ett felaktigt och förstärkt vi-och-dom-tänkande. Men i detta läge måste vi se att judar är en grupp som skiljs ut på ett fullständigt oacceptabelt sätt. Vi måste då göra allt för att få dem att känna att de i alla avseenden tillhör vårt gemensamma ”vi”!

Vi har alla ett ansvar för detta. Politikerna har dock ett alldeles särskilt ansvar. Jag förutsätter därför att varje valtalare fram till den 14 september börjar eller slutar sitt tal med att de aldrig kan acceptera att judar utsätts för sådana kränkningar av deras människovärde och medborgarskap som aldrig accepteras för andra. En enad och klart artikulerad politikerfront skulle betyda mycket!

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, Antisemitism, Mänskliga rättigheter, Påverka. Bokmärk permalänken.