Fasansfullt

Jag vill inte att denna blogg ska vara en jämmer-och-eländes-blogg. Jag vill att den i grunden ska bidra till att ge ett hopp om ett bättre samhälle och en bättre värld.

MEN. Igår när Amnesty släppt sin rapport om ISIS framfart i norra Irak blev jag bara förfärad och uppgiven. Finns det ingen hejd på deras bestialiska framfart? Finns det inte en gnutta av humanitet i deras huvuden? Finns det inte ett uns av den barmhärtighet som deras religion predikar och i vars namn de säger sig agera?

Egentligen tror jag inte att våld ska mötas med våld. Det bidrar mest till en våldsspiral som är svår att stoppa. Samtal, diplomati, påtryckningar, sanktioner är in i det längsta de framkomliga vägarna. Samtidigt finns det gränser för hur våldet får härja fritt. Vi kan inte bara se på när oskyldiga människor massakreras, våldtas och förjagas. Vi måste – tyvärr – inse att enda sättet att stoppa dessa våldsgalningar är en effektiv våldsanvändning. Hur det ska gå till har jag inte kompetens att bedöma. Helst ska det naturligtvis ske i det samlade världssamfundets namn, d v s FN. Världen måste i handling visa att det som nu sker ligger långt, långt utanför det som kan tolereras. T o m i ett krigssammanhang!

Det här inlägget postades i ISIS. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fasansfullt

  1. Thomas Notini skriver:

    Under Krimkrisen fanns i någon brittisk dagstidning en skämtteckning som visade president Obama tillsammans med sin administration och sin militära stab, betraktande en TV-monitor som visade president Putin och hans marscherande trupper. Obama säger: ”Stop this – or I’ll give a speech!”

    Det är väl ett av västvärldens dilemman, detta, att vi vill så väl – för det mesta – men står så handfallna inför hur vi skall möta ondskan. Och det som är svårast att ta till sig är antagligen att det måhända finns en ondska som inte är nåbar genom förhandlingar eller den allra skickligaste diplomati. Vi kan och bör satsa energi på förebyggande åtgärder, för att i görligaste mån hindra kommande generationer från att dras in i ondskans och förödelsens nätverk. Men vad gäller alla dem som nu tjänar det pågående dödsmaskineriet är dessa möjligheter troligen försuttna.

    Så visst behövs det handling,men vi drar oss.

Kommentarsfältet är stängt.