Skyldiga tills motsatsen bevisats?

Intill tjatighet har jag i dessa spalter drivit tesen att vi skarpt måste hålla isär kritik mot den politik staten Israel driver å ena sidan och ansvaret bland judar i världen för denna politik å den andra. Judar – till exempel i vårt eget land – har inget ansvar för denna politik varken direkt eller indirekt i meningen att så länge de inte tar avstånd från den har de i alla fall ett delansvar.

Samma resonemang bör tillämpas när det gäller islamistiska terrorister å ena sidan och muslimer i världen och vårt eget land å den andra.

I en artikel i dagensarena skriver Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer, bland annat: ”… det anses som en självklar sanning att vi svenska muslimer alltid är skyldiga tills motsatsen bevisats”. Tanken är alltså att muslimer i Sverige aktivt måste visa att de tar avstånd från den islamistiska terrorismen, annars misstänks de för att vara medansvariga till terroristernas handlingar.

Det ska naturligtvis vara precis tvärtom. Muslimer i Sverige har inget ansvar för dessa terroristhandlingar tills motsatsen bevisats, dvs. om det framgår att de själva blir sådana terrorister eller uppmuntrar andra att bli det. Terroristerna ska själva ta ansvar för sina handlingar och de bevekelsegrunder de anför för att genomföra dem. Vi ska ALLA ta avstånd från dem som något helt främmande för ett samhälle och en demokrati med ledstjärnan att alla människor är lika mycket värda.

Berättigat avståndstagande från islamistiska terrorister får inte gå hand i hand med islamofobisk misstänksamhet eller skuldbeläggning.

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, Demokrati. Bokmärk permalänken.