Dags fördjupa det förebyggande arbetet mot islamofobi

Alla är vi i djup sorg och förstämning över förra veckans terrordåd i Paris. Fruktansvärt. Glädjande i smärtan är att det över hela världen genomförts värdiga och fredliga manifestationer för attackens offer och yttrandefriheten. Att så många säger sig vara beredda att försvara det fria ordet och allas lika värde. För det går inte att ta något för givet.

Hatet drabbade många, både muslimer och judar. Huvudsakligen för gärningar i yttrandefrihetens och demokratins namn. Men också andra mördades, bara för att de var judar, på fel plats vid fel tidpunkt.

Alla tar vi avstånd och visar sympati.

Men det är oacceptabelt att enskilda muslimer världen över uppmanas att kollektivt ta avstånd för terrorhandlingarna i Paris. Bara för att de bekänner sig till islam. Att unga muslimer och andra islamiska organisationer ska ta avstånd för något de inte har något ansvar eller skuld för. Mördarna i Paris var våldsförbrytare, jihadister och extremister. Om det var muslimer eller inte är ointressant. De hatade alla som inte tyckte som dom.

För att möta ett utbildningsbehov på området planerar vi att ta fram ett utbildningsmaterial för klassrummet med syfte att motverka islamofobi i samhället. I samarbete med forskare och berörda institutioner. Hatattackerna mot moskéerna i Sverige den senaste månaden och konsekvenserna av terrordådet i Paris, som ännu är oöverblickbara, visar vikten av att fördjupa arbetet med att förebygga fördomar och myter om muslimer och islam.

Arbetet med att motverka islamofobi är en uppgift som berör oss alla.

Katarina Kristensson
Överintendent för Forum för levande historia

Det här inlägget postades i Antisemitism, Islamofobi, Yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dags fördjupa det förebyggande arbetet mot islamofobi

  1. Michael Nilsson skriver:

    Personligen tar jag i olika sammanhang såväl offentligt som privat bestämt och tydligt avstånd från amerikanska soldater som dödar oskyldiga eller torterar fångar, israeler som genomför straffexpeditioner mot oskyldiga civila palestinier, främlingsfientliga svenskar som utför attentat mot moskéer och islamister som mördar oskyldiga i Paris, Nigeria och i Israel eller muslimer som förbjuder sina barn att gifta sig med någon med avvikande religion. Det minsta man kan förvänta sig är att också muslimer tydligt tar avstånd från terrordåd utförda i islams namn. Jag förstår inte hur du tänker när du i texten ovan skriver att det är oacceptabelt att begära att enskilda muslimer skall ta avstånd för terrordåd som genomförs i islams namn. Det är just det synsätt som du ger uttryck för som bland annat ledde fram till förintelsen i Tyskland och det Armeniska folkmordet. Som jag ser det så visar du med din artikel ovan prov på synnerligen dåligt omdöme vilket jag beklagar. Med detta synsätt blir det omöjligt för mig att rekommendera denna sida till ungdomar vilket känns trist.

Kommentarsfältet är stängt.