Hej alla läsare!

Jag heter Ingrid Lomfors och är ny chef för Forum för Levande historia. Jag hoppas att ni vill följa min resa på detta nya uppdrag. Jag kommer att dela med mig av tankar om aktualiteter kring vår verksamhet, men också om dagsaktuella frågor inom vårt verksamhetsområde. Just idag går mina tankar på den humanitära katastrofen i Medelhavet. Det är inte första gången flyktingar från Afrika och Mellanöstern får sätta livet till på sin väg till Europa. Men helgens tragedi är den allvarligaste. Det är hög tid att sätta stopp för cyniska människosmugglare, samtidigt som vi måste fortsätta värna asylrätten.

Forum för levande historia är förvisso en svensk myndighet med uppdrag att verka i Sverige. Men den humanitära utblicken, liksom känslan av solidaritet och empati, känner inga nationella gränser. ”Alla människors lika värde” måste omfatta just alla och envar. Också båtflyktingarna i Medelhavet.

Jag tror på det historiska perspektivet som metod för att skapa sammanhang och förförståelse för vår tids stora kulturella, humanitära och demokratiska utmaningar. Just nu arbetat myndigheten med ett treårigt uppdrag som handlar om romsk inkludering, utifrån just historiska lärdomar. Närmare en halv miljon romer kan ha mördats i koncentrations- och förintelseläger under nazitiden. Under många år talades det tyst om detta folkmord. Vi har därför ett ansvar att ta igen förlorad kunskap genom forskning, samtal, möten och olika utbildningssatsningar, – som en del i kampen mot fördomsfulla stereotyper och negativa attityder i samhället.

På torsdag den 23 april arrangerar Forum för levande historia, tillsammans med DO och OSCE (Office for Democratic Institutions and Human Rights) en konferens om hur vi kan utveckla den pedagogiska undervisningen om romsk identitet, kultur och historia med utgångspunkt i historien. Syftet är att motverka antiziganism och diskriminering av romer. Deltagarna består av experter, forskare och diplomater från hela världen.

Tillsammans kan vi förändra världen. Låter det som en orealistisk utgångpunkt? Någonstans måste man börja som ny chef.

Ingrid Lomfors
Överintendent

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hej alla läsare!

 1. Ann Ringart skriver:

  Grattis Ingrid och stort lycka till på Forum. Du kommer att göra ett fantastiskt jobb.

 2. PeÅ Holmquist skriver:

  Välkommen till nya jobbet! Glädjande att man på denna minnesdag – 100 år sedan folkmordet mot armenier, assyrier och syrianer – kommer direkt till folkmordet på er hemsida ! Viktigt! Tyvärr finns det många folkmord i mänsklighetens historia och eftersom inte Turkiet än idag erkänt folkmordet är det viktigt att uppmärksamma det. Sedan står det hos er på en länk om 1915 : ”Filmer om folkmordet 1915”. Tyvärr hänvisar ni inte till någon sådan film trots att det finns många filmer om folkmordet 1915. Istället kommer det upp många filmer och filmexempel på filmer och material kring framförallt Förintelsen – men inget om Folkmordet 1915. Vi gjorde den första längre filmen om folkmordet redan 1988 – ”Tillbaka till Ararat” och vi har sedan dessa gjort ytterligare 2 filmer – bl.a en av de mycket få filmer som handlar om folkmordet ur en kvinnlig synvinkel : FARMORS TATERINGAR ( 2011) . Ni kan säkert få access till dessa filmer om ni så önskar – vi kan också tipsa om flera filmer om folkmordet 1915. PeÅ Holmquist, filmare, professori dokumentärfilm

  • Ingrid skriver:

   Hej PeÅ,
   Ja, det känns oerhört viktigt att vi minns folkmord 1915. Tack för dina insater i detta minnesarbete. Vi har försökt hitta hänvisningen ”Filmer om folkmordet 1915” på vår hemsida, men lyckas inte. Hör gärna av dig igen.

 3. PeÅ Holmquist skriver:

  Ni får gärna i er text om folkmordet 1915 hänvisa till de filmer som redan finns tillgängliga på FilmCentrum : ”Tillbaka till Ararat” och ”Jag hatar hundar” av PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian och ”Farmors tatueringar” av Suzanne Khardalian.

 4. Cawo skriver:

  Gratis

Kommentarsfältet är stängt.