Till minne av Srebrenica

Bilden visar en bild över den lilla staden Srebrenica.

Idag för 20 år sedan inleddes massakern i Srebrenica. Den skördade omkring 8 000 civila offer, bosnienmuslimska pojkar och män. Srebrenica var innan dess en relativt okänd liten stad i Bosnien-Hercegovina. Sedan 1995 har staden förknippats med folkmordets återkomst till Europa. Vem kunde förutse att det endast några årtionden efter Förintelsen skulle inträffa ett nytt folkmord mitt i Europas hjärta? Det var ett misstag. Minnet är kort. Eftersom varje tidigt tecken på etnisk diskriminering kan vara början på ett sluttande plan, borde utvecklingen på Balkan gett upphov till varningssignaler. Det skedde inte i fallet Srebrenica.

Bilden visar en söndersprängd vägg.Därför har Srebrenica också blivit en symbol för det internationella samfundets misslyckande. Antologin Srebrenicia – Remembrance for the future (2010) innehåller en tänkvärd artikel av Susan Sontag (först publicerad 1997, fritt översatt) att: ”Folkmordet i på bosnienmuslimerna ägde rum framför ögonen på världspressen och TV-kamerorna. Ingen kan hävda att man varit okunnig om de övergrepp som förekom i Bosnien sedan kriget startade i april 1992”.

Glömskan är livsfarlig. Därför är det viktigt att denna minnesdag uppmärksammas. Det är ett ansvar som åligger oss alla.

Ingrid Lomfors, Överintendent

Det här inlägget postades i Folkmord, Historia, historiebruk, Kriget i forna Jugoslavien, Srebrenica. Bokmärk permalänken.