Semesterhälsning under regnbågen

shutterstock_115334458

Foto: Shutterstock

Mellan regnskurarna över Västkusten händer det att solen tittar fram. Har man tur kan också regnbågen visa sig. I alla tider har människan fascinerats av denna färggranna himmelsbåge. I många kulturer inger den hopp och löfte om en bättre värld. Just därför
har den blivit symbolen för HBTQ-rörelsens kamp för lika rättigheter för alla, oavsett könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning. Det har varit och är en framgångsrik kamp. Aldrig tidigare har vi sett så många regnbågsflaggor vaja över Sverige. Och särskilt under denna vecka då Stockholm Pride pågår, men också under hela sommaren då eldsjälar runtom i hela landet organiserat Pride-arrangemang i sina egna städer.

Forum för levande historias senaste attitydundersökning Tid för tolerans (2013) visar att svenska ungdomars inställning till hbt-personer blir alltmer positiv. Det är glädjande. Men samma undersökning visar att hbt-ungdomar får utstå våld på grund av sin sexuella läggning i mycket större utsträckning än sina klasskamrater. Diskrepansen är oroväckande och attityder är lite av en färskvara. Därför måste vi hela tiden arbeta för att medvetandegöra människors olika livsvillkor för att säkra att alla Sveriges invånare har samma rättigheter. Det finns även konkreta områden där vi behöver stärka skyddet för homosexuella, bisexuella och transpersoner ytterligare. Det gäller inte minst i skolans värld. Därför kommer Forum för levande historia redan i höst att lansera ett nytt pedagogiskt utbildningsprogram i HBTQ- frågor. Till dess önskas alla en fortsatt trevlig sommar.

Ingrid Lomfors, överintendent

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, HBTQ, human rights, Mänskliga rättigheter, Skolan. Bokmärk permalänken.