Idag minns och hedrar vi romerna under Förintelsen

Mellan den 2–3 augusti 1944 avrättades 2 897 romer i Auschwitz-Birkenau. Händelsen har fått namnet ”Zigenarnatten”. För några år sedan hade jag möjlighet att besöka resterna av de baracker i Auschwitz-Birkenau där romerna var internerade fram till sin död. Det var en sorglig syn jag sällan ska glömma. Forskare uppskattar att cirka en halv miljon romer mördades som följd av den nazityska ras- och utrotningspolitiken. Men mörkertalet anses stort och därför behövs det mer historisk forskning i ämnet. Just nu pågår flera viktiga projekt inom IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), vilket är glädjande. Forum för levande historia spelar en central roll i detta internationella arbete.

Men också på hemmaplan – här i Sverige – är det angeläget att den romska kulturen och historien uppmärksammas och på ett självklart sätt inlemmas i den nationella berättelsen. ”Vi måste göra romernas lidande till en del av vår historia”, skriver EU-parlamentarikern Soraya Post nyligen i Dagens Nyheter.

Det är ett viktigt statement. Det är oacceptabelt att antiziganismen fortfarande frodas i Sverige. Därför gör Forum för levande historia en fördjupad satsning på romers historia, präglad av utanförskap, diskriminering och förföljelse. Just nu visar vi utställningen Vi är romer i våra lokaler i Gamla Stan i Stockholm. Guidade visningar genomförs av pedagoger med romsk sakkunskap. Det behövs fler romer som kan informera och utbilda om Förintelsen. För några år sedan genomförde vi en studieresa för unga romer till Förintelsens platser i Polen, och nu i september 2015 arrangerar vi en ny resa. I höst kommer vi även att tillgängliggöra ett webbaserat skolmaterial i ämnet.

Idag den 2 augusti uppmärksammas ”Zigenarnatten” på flera håll i landet. I Stockholm på Raoul Wallenbergs torg 14.00 och i Göteborg i Bältesspännarparken 15.00.

Vi måste lära av det förflutna. Forum för levande historia och många andra institutioner, aktörer och privatpersoner måste bidra på sitt sätt för att motarbeta intolerans och antiziganism. Tillsammans måste vi förändra attityderna till romer, bryta utanförskapet och inkludera alla i vårt gemensamma samhälle.

Ingrid Lomfors, överintendent

Det här inlägget postades i ansvar, Förintelsen, Folkmord, Minnas, Romer, Romer under Förintelsen. Bokmärk permalänken.