Raoul Wallenbergs dag, 27 augusti 2015

Den 27 augusti uppmärksammar vi Raoul Wallenbergs dag. Det är en dag som uppmuntrar till civilkurage och alla människors lika värde, och vi påminns om det faktum att en enskild människa faktiskt kan göra skillnad.

Porträtt av Raoul Wallenberg

Ur Nina Lagergrens privata album, reproduktion: Karl Gabor

Raoul Wallenberg var en av 1900-talets mest betydelsefulla svenskar. Hans hjältemodiga gärningar i Budapest 1944, där han räddade tusentals dödsdömda judar undan deportationstågen till Auschwitz, har gått till historien just som ett bevis för detta.

Raoul Wallberg var ett ljus i mörkret och hans aura fortsätter att sprida hopp och inspirera andra till att utföra goda gärningar. Det är en betydelsefull uppgift. För också i vår tid behövs människor som Raoul Wallenberg.

I år har det gått 70 år sedan andra världskriget tog slut och världen fick se konsekvenserna av nazisternas framfart. 70 år. Det må förefalla som en kort tid i mänsklighetens historia. Men hur mycket har ändå inte hänt på denna korta tid? Miljoner nya människor har fötts. Nya krig har tillkommit. Våra kulturella och sociala livsvillkor har förändrats i grunden. Och vi står inför helt nya utmaningar.

Så varför ska vi då blicka bakåt? Borde vi inte ägna oss åt det som sker i nuet istället? Jag är övertygad om att vi måste ha båda perspektiven igång samtidigt. För utan historia, och utan kollektiva minnen riskerar vi att tappa kompassen för framtiden.

Människan har utrustats med förmågan att göra val i livet. Men för att göra ett gott val, behöver man också förstå något om det dåliga – och dess eventuella följder.

Vad är då det dåliga valet? Att rösta fram en diktatur. Att kompromissa om de värderingar som ligger till grund för demokratin. Att stänga gränsen för flyktingar. Att titta bort när andra människor lider. Det är val som kan få förödande politiska och humanitära konsekvenser.

Vi ska komma ihåg att Tysklands väg mot nazismen på 1930-talet inte var oundviklig utan en konsekvens av en rad vägval som den tidens makthavare och enskilda människor ställdes inför.

För utvecklingen går inte av sig själv. Vi bestämmer över den. Det är utslaget av våra vägval som avgör hur framtiden ska bli.

Ingrid Lomfors, överintendent

Det här inlägget postades i civilkurage, Raoul Wallenberg och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.