Rasbiologi, normer och makt

omanskligtDet är en glädje att få vara med och öppna en ny utställning. Jag vet hur mycket planering, tankeverksamhet och möda som ligger bakom. Igår var jag med vid invigningen av (O)mänskligt – om rasbiologi, normer och makt på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen är en samproduktion mellan Forum för levande historia, Etnografiska museet och Riksutställningar, och går just nu på turné runt om i landet.

(O)mänskligt undersöker rasbiologins framväxt i framför allt Sverige, men också i andra delar av världen. Den diskuterar och skildrar det rasbiologiska tankegodsets rötter och idéarv. När började vi egentligen dela in människor i hierarkiska ordningar utifrån kategorier som ras? Och vad får det för konsekvenser?

Man kan fundera över vilken roll som en till exempel Carl von Linné spelade, som i sin iver sökte metoder och motiv för att kategorisera allt levande, inte bara blommor, utan också människor. Det var på 1700-talet som Sverige började genomföra vetenskapliga expeditioner till fjärran länder och förde hem mänskliga kvarlevor för arkivering, analys och även för utställningar. Det kändes speciellt att få inviga just denna utställning i den byggnad som en gång tillhörde det Svenska Ostindiska kompaniet (1731-1813). Carl von Linné skickade nämligen ut sina lärjungar med Ostindiska kompaniets skepp.

Vi hoppas och tror att utställningen kommer att få ett bra hem på Göteborgs stadsmuseum. Historiskt stoff för den pedagogiska verksamheten lär inte saknas.

Ingrid Lomfors, överintendent

Det här inlägget postades i Diskriminering, Förintelsen, Folkmord, makt, Mänskliga rättigheter, nationalism, normer, rasbiologi, rasism, Romer, samer, utanförskap. Bokmärk permalänken.