Rättigheter är en färskvara

En sensommarkväll i augusti 1990 mördades Kent. Han var en vanlig kille från Hisingen i Göteborg. Jag träffade honom några gånger hemma hos gemensamma bekanta. Vi pratade mest om Hisingen, där även jag vuxit upp. Kent mördades när han skulle besöka gayklubben Touch på Esperantoplatsen i centrala Göteborg. Mördaren var 19 år och nynazist. Efter mordet uttalade sig dåvarande ledaren för Nordiska Rikspartiet i Aftonbladet: ”Det var inget dåd, det var rengöring. Vi betraktar inte homosexuella som människor. De är avskum.”

Top-facebbok-lansering-final3

 

 

 

 

Jag har tänkt en del på Kent i denna vecka när vi lanserat vårt nya normkritiska utbildningsmaterial HBTQ, MAKT & NORMER. Syftet med utbildningsinsatsen är att stärka lärare och elever att stå upp för allas lika värde och rättigheter. Ingen ska behöva kännas sig rädd eller bli utsatt för kränkningar på grund av sin sexuella läggning. Genom arbetet med att motverka homo-, bi- och transfobi bland unga hoppas vi också kunna begränsa inflytandet från de populistiska, intoleranta och rasistiska strömningar som just nu sprids över hela Europa.

Rättigheter är en färskvara. Det har historien lärt oss. Därför måste vi hela tiden vara vaksamma och säkerställa att de mänskliga rättigheterna upprätthålls.

Ingrid Lomfors, överintendent

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, öppenhet, civilkurage, Demokrati, Diskriminering, HBTQ, human rights, intolerans. Bokmärk permalänken.