Med lärdomar från historien

IMG_3206Just nu befinner jag mig i Debrecen i Ungern, nära gränsen till Rumänien. Här fanns en gång ett rikt och mångfasetterat judiskt liv. Nu är det borta. Över en halv miljon ungerska judar, och åtskilliga romer, mördades under Förintelsen. Fortfarande existerar en antisemitisk retorik och landets romer är föremål för diskriminering och social marginalisering.

Jag är här för att delta i IHRA:s (International Holocaust Rememberence Alliance) återkommande konferens och leda den svenska delegationen. Eftersom organisationen tillkom på svenskt initiativ 1998 har Sverige en särställning. Med sina 31 medlemsländer spelar IHRA en stor och viktig roll för att bredda kunskaperna om Förintelsen, inte minst i de länder som ganska nyligen börjat utforska sin historia. Syftet är att lära av historien för att främja arbete för tolerans och mänskliga rättigheter.

Samtidigt som vi samlas i Debrecen för att arbeta med lärdomar från Förintelsen pågår en flyktingkatastrof några mil härifrån. Hur ska konferensen förhålla sig till denna realitet? Det är en aktuell fråga som just nu diskuteras bland medlemsländerna. Vid ett par extra insatta programpunkter har bland annat Yehuda Bauer, en av världens ledande historiker på Förintelsen, uppmanat delegaterna att adressera flyktingfrågan i sina respektive länder.

Närmare 80 miljoner människor var hemlösa efter andra världskriget. De blev så småningom integrerade och har på olika sätt bidragit till Europas uppbyggnad. Lärdomar från historien kan ge oss vägledning inför mottagandet av dagens flyktingar, påminner Bauer. Därför är vi skyldiga att samverka i syfte att finna hållbara lösningar för integration av de flyktingar som nu söker en fristad i Europa.

Ingrid Lomfors, överintendent

(Foto från Exhibition "Eye to Eye", Debrecen 2015)
Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, Antisemitism, civilkurage, Debrecen, Delaktighet, Demokrati, Diskriminering, Förintelsen, flyktingpolitik, Folkmord, främlingsfientlighet, Historiemedvetande, IHRA, levande historia, Mänskliga rättigheter, Minnas, normaliserad, rasism, rättigheter, Romer, Romer under Förintelsen, Tolerans, Ungern, utanförskap. Bokmärk permalänken.