Kunskaperna om rasbiologi viktigare än någonsin

Ikväll var det dags för årets utdelning av det prestigefyllda Augustpriset. Jag fick äran att presentera en av de nominerade fackböckerna, nämligen Maja Hagermans Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta. I min korta presentation hann jag med följande:

”En av vår tids stora frågor är hur vi ska förstå framväxten av rasism i Sverige. En ny opinionsundersökning visar att var femte svensk tror att människan kan delas in i olika biologiska raser. Hur är det möjligt år 2015? En del av svaret finns sannolikt i vår egen svenska historia. Det är en av många slutsatser som jag själv kommer fram till efter att ha läst Maja Hagermans biografi över rasbiologen Herman Lundborg.

På ett mycket skickligt och övertygande sätt lyckas Hagerman med konststycket att öppna nya synfält, genom att ta med läsaren på en vetenskaplig upptäcktsfärd genom tid och rum. Och hela tiden bjuds vi med att vandra bredvid Lundborg, när han i början av 1900-talet i sin iver samlar in data om människors utseenden och beteenden, i syfte att framavla den perfekta svenska folkstammen.

Hagerman gör precis det som den tränade historikern är lärd att göra, men som är så svårt, nämligen att skriva historia framlänges – det vill säga att skriva fram historien som om vi ännu inte vet vad som ligger i framtidens sköte. På så sätt ger Hagerman läsaren verktyg att tänka själv. Att dra egna slutsatser. Och att se sammanhangen mellan de svenska till synes aningslösa rasteorierna och den nazityska ras- och utrotningspraktiken. Maja Hagerman levererar just den typ av kunskap som vi behöver i vår tid.”

omanskligt_foto-niklas-larsson

Det är viktigt att kunskaperna om rasbiologi vidgas. Forum för levande historia har tagit fram ett studiematerial riktat till lärare om sortering, normer och makt med utgångspunkt från en tid då rasbiologiska idéer var allmänt accepterade och människor kategoriserades i vetenskapens namn. (O)mänskligt är även en turnéutställning för årskurs 9 och gymnasiet som tar upp frågor kring rasbiologi, steriliseringar, fördomar och diskriminering.
Just nu visas utställningen på Göteborgs stadsmuseum.

Och hur gick det då? Vetenskapsjournalisten Karin Bojs vann. Forum för levande historia gratulerar samtliga vinnare av Augustpriset och önskar samtidigt Maja Hagerman lycka till med boken om Herman Lundborg.

Ingrid Lomfors, överintendent

Foto: Niklas Larsson
Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, Historiemedvetande, Mänskliga rättigheter, rasbiologi, Tolerans. Bokmärk permalänken.