Arbetet med att stärka romers rättigheter fortsätter

På lördag den 12 december är det avslutning för vår utställning Vi är romer – möt människorna bakom myten som visats i våra lokaler sedan augusti 2014. Med anledning av detta håller vi öppet hus. Alla är varmt välkomna! Programmet innehåller samtal, musik, teater och sagoläsning utifrån ett romskt tema. Möjlighet finns även att delta i en sista visning med våra pedagoger.

viarromer-dj

Under utställningsperioden har mer än 16 000 skolelever deltagit i en pedagogledd workshop, där de bland annat fått möjlighet att diskutera myterna och fördomarna bakom de stereotypa föreställningar av romer som än i dag lever i vårt samhälle. Från och med nästa höst kommer Vi är romer att visas på Malmö muséer. Vår förhoppning är att utställningen bidrar till ökad kunskap och medvetenhet om romers situation idag.

Det är viktigt att fler engagerar sig mot romers utsatthet och intoleransen i samhället. Vi är glada över att så många vuxna vill lära sig mer om de romska gruppernas historia och den diskriminering och förföljelse de fått utstå genom historien.

Att främja demokratiska attityder är en viktig uppgift för Forum för levande historia. Vi kommer att arbeta vidare med att bidra till att göra den romska historien mer känd och fortsätta arbetet med att motverka antiziganism.

Men arbetet med att stärka romers rättigheter måste även göras på ett europeiskt plan. Inom IHRA (International Holocaust Rememberence Alliance) arbetar Sverige, tillsammans med andra länder, med att ta fram fakta och lärarmaterial kring romernas utsatthet och förföljelse under Förintelsen. En annan viktig uppgift är att trycka på medlemsländer som Ungern och Rumänien, där förhållandena och utsattheten för romer idag är bland de värsta i Europa.

Mer information om romernas utsatthet och antiziganism hittar du på vår webbplats.

Ingrid Lomfors, överintendent

Det här inlägget postades i Alla människors lika värde, antiziganism, intolerans, Mänskliga rättigheter, rasism, Romer, romsk kultur, Tolerans, Vi är romer. Bokmärk permalänken.