I Emerich Roths arkiv

I 25 år har Emerich Roth rest runt i svenska skolor och berättat om sina upplevelser från Förintelsen. Efter varje skolbesök har han bett eleverna att skriva ner sina tankar och skicka in till honom. Tusentals brev från början av 1990-talet finns nu i pärmar samlade i hans hemarkiv – en skatt för den som vill studera hur ungdomar över hela Sverige reagerar på mötet med Emerich och hans berättelse.

Bilden visar Emerich Roth och Ingrid Lomfors

Själv fastnade jag vid ett brev som gav mig kalla kårar. 1993 skriver en tjej i nionde klass i Kungälv följande: ”Innan du kom visste jag inte så mycket mer än att Hitler existerade och hans utrotning på judar. Jag hoppas verkligen att du fortsätter med dina tal överallt så kanske några få rasister eller nynazister inser vad dom håller på med.” Två år senare mördades John Hron i Kungälv.

Brevet till Emerich visar att tjejen såg en fara med de rasister och nynazister som verkade i hennes omgivning. Om samhället hade uppmärksammat dessa signaler i tid hade kanske mordet på John Hron kunna undvikas.

Ingrid Lomfors, överintendent

Det här inlägget postades i Efter massmorden i Norge. Bokmärk permalänken.